Milieu

Stomerij en milieu


Stomerij en milieu – Voor Stomerij Wasserij en Kledingreparatie Oranje is milieu een belangrijk aspect waar rekening mee gehouden wordt. Het milieu staat hoog in het vaandel bij Stomerij Wasserij en Kledingreparatie Oranje en daarom beschikken wij ook over alle benodigde vergunningen. Tevens voldoen we aan de strengste Europese milieueisen. Stomerij Wasserij en Kledingreparatie Oranje wil het milieu ontzien, we vinden namelijk dat dit tot onze maatschappelijke taak behoort. Daarom gaan Stomerij Wasserij en Kledingreparatie Oranje en milieu hand in hand samen. Daarom investeren wij gefaseerd in een groenere stomerij. Wij gaan voor een groener milieu.

Stomerij en milieu – biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel


Stomerij Wasserij en Kledingreparatie Oranje is volledig overgestapt op HiGlo. HiGlo is een biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel. Naast het grote voordeel dat het middel biologisch afbreekbaar is, heeft het ook de volgende werkingen:

  • Zorgt voor heldere kleuren, een zacht gevoel en een gemakkelijke afwerking
  • Zorgt voor een goede greep bij gereinigd textiel
  • Is zacht voor uw textiel
  • De solvent is reukloos
  • De mate van krimp van uw textiel is laag en het middel is agressief voor vlekken

Bijna alle andere stomerijen in Nederland maken gebruik van PER (perchloorethyleen) of KWL (vloeibare koolwaterstof) voor het chemisch reinigen van uw kleding. Het grote nadeel van PER is dat het enorm schadelijk voor het milieu is, KWL is daarentegen iets minder schadelijk voor het milieu als PER. Na onderzoek, uitgevoerd door CTTN* scoren HiGlo en PER even goed op het gebied van reinigingskracht en scoort HiGlo beter dan KWL. Daarbij is gebleken dat PER schadelijk is voor het milieu in tegenstelling tot HiGlo.

* CTTN is het onafhankelijk instituut voor Textielonderzoek.

Stomerij en milieu – bodemverontreiniging door PER


PER is een gechloreerde koolwaterstof die al bij vrij lage concentraties klachten kan veroorzaken. Door de chloorverbinding is PER schadelijk voor het milieu. PER is namelijk zwaarder dan water, waardoor de stof door morsen en lekkages via de bodem en het grondwater in het milieu terecht kan komen.

Momenteel zijn er in Nederland honderden locaties waar de bodem gesaneerd wordt om verdere vervuiling door bijvoorbeeld PER tegen te gaan. Door de schadelijkheid van PER is het gebruik hiervan in verschillende landen reeds verboden. HiGlo is het betere alternatief kijkend naar een stomerij en milieu.

Stomerij en milieu – HiGlo


HiGlo is ontwikkeld door het Christeyns (een detergentenproducent), met medewerking van Stomerij.nl. Het biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel is opgebouwd uit speciale koolwaterstoffen en het is vrij van halogenen, zoals bijvoorbeeld chloor. Daarbij komt het grote voordeel dat HiGlo niet carcinogeen, mutageen of giftig is zoals PER. Doordat het middel lichter is dan water, kan het niet in de bodem en het grondwater terecht komen tijdens eventueel knoeien of bij lekkages.

Stomerij en milieu


We vinden dat Stomerij Wasserij en Kledingreparatie Oranje en milieu in deze tijd samen moeten gaan. Verantwoordelijkheid nemen voor het milieu vinden we erg belangrijk. We zijn continu bezig met het milieu en vinden daarbij de overstap op een milieuvriendelijker reinigingsmiddel een belangrijke stap in de goede richting.

Wilt u meer weten over Stomerij Wasserij en Kledingreparatie Oranje en milieu? Voor meer informatie over Stomerij Wasserij en Kledingreparatie Oranje en milieu en ons milieubeleid kunt u altijd contact opnemen met ons. U kunt ook altijd even bij ons binnen lopen.

Stomerij en milieu